De basis voor succesvol groen investeren

Op dezelfde dag dat de Green Deal is gepresenteerd door de Europese Commissie, werd een classificeringssysteem voor duurzame investeringen afgewezen door Europese lidstaten [1]. Het doel van deze ‘groene lijst’ was het inzien of een investering bij zou dragen aan het verminderen van broeikasgassen. Omdat investeringen in kernenergie in deze lijst niet meer als duurzaam zouden worden aangemerkt, hebben enkele landen het compromis afgewezen.


Duurzame investeringen winnen aan populariteit, zelfs tegen een lager rendement [2]. Deze nieuwe investeringsmarkt brengt extra uitdagingen met zich mee. Om bedrijven hierop te adviseren, biedt Greenfish Green Investment Services aan. Hierbij onderscheiden we twee types investeringen:

  • Investering in een bedrijf, bijvoorbeeld in een scale-up die een type zonnecel met hoger rendement heeft ontwikkeld;

  • Investering in duurzame assets; bijvoorbeeld in een windpark, maar ook in het energieneutraal maken van het eigen kantoorpand.

Drie componenten voor een succesvolle investering in duurzame technologie

Wanneer je duurzaam investeert, wordt het succes van deze niet alleen bepaald door rendement, maar ook door duurzame impact. Er zijn drie componenten, die samen het succes bepalen en elkaar kunnen versterken:

  1. Business: Hoe goed is het bedrijf waarin ik investeer, georganiseerd? Wie zijn de concurrenten? Hoe volledig is het businessmodel?

  2. Technology: Doet de technologie wat het belooft? Wat zijn de uitdagingen in de verdere ontwikkeling van de technologie? Hoe sterk is de IP-positie van het product? Hoe schaalbaar is de technologie?

  3. Sustainability: Wat is de werkelijke duurzame impact van de investering? Weegt de bespaarde CO2 uitstoot op tegen de CO2 uitstoot die nodig is voor de productie van het product? Voor welke duurzame subsidies komt het bedrijf in aanmerking?


Hoe sterker deze drie pilaren ontwikkeld zijn, hoe meer ze elkaar versterken en hoe beter de positie van de volledige technologie tot zijn recht komt. Deze drie onderdelen zijn verweven in de drie fases van een investeringstraject:

  1. Spotting: Waarin kan ik investeren?

  2. Analysis: Wat gaat deze investering mij opleveren?

  3. Due diligence: Klopt het hele verhaal wel?

Voor wie?

Iedereen die duurzaam wil investeren, maar de (technische) kennis mist om een juiste voorspelling te geven met onderbouwing over de echte impact. Wij denken aan private equity, venture capital, duurzame investeringsfondsen; maar ook bedrijven met een groot energieverbruik die willen verduurzamen met een aantrekkelijk rendement, of MKB’s die een nieuwe duurzame markt willen toetreden.


Wat kan Greenfish betekenen bij een investeringstraject?

Greenfish adviseert potentiële investeerders op de componenten duurzaamheid, techniek en business voor de potentiële investering. Onze consultants hebben een master in de techniek, zijn ondernemend en hebben een passie voor duurzaamheid. Onze ambitie is het realiseren van zoveel mogelijk duurzame impact én een aantrekkelijk rendement met het geïnvesteerde geld.

Zoek jij advies bij je duurzame investering en ben je enthousiast geworden door dit artikel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 20 2050181 of per mail via green-NL@greenfish.eu.


Koen Emmer – Consultant bij Greenfish Roger Coenen – Consultant bij Greenfish Nassim Daoudi – Algemeen Directeur bij Greenfish


[1] Europa Nu, “Lidstaten wijzen wet duurzaam investeren af,” 11 December 2019.

[2] Duurzaam Beleggen, “Duurzaam beleggen mag best wat rendement kosten zegt Nederlandse belegger,” 8 Oktober 2018. [Accessed 7 January 2020].

128 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven